Het Cura-Collectief is een wisselend samenwerkingsverband dat sociaal-artistieke projecten gestalte geeft. Het creëert met ruimtelijke constructies, geluiden en tekeningen een omgeving die de bezoeker tot verinnerlijking uitnodigt.


Uit de Open Ateliers (1996 tot 2007), de zomerse beeldhouwateliers in Denderhoutem, ontstond in 2008 het NU-atelier. Uit dit tekenatelier groeide begin 2014 het Cura-Collectief.

In de Lege Pastorie (2014) toonden we autonome werken in een gemeenschappelijk concept      Vestbarm (2015) beoogde de interactie tussen onze werken     I    Verlaten huis (2017) ging de ontmoeting aan met de tijd die zich in verval, potentie en kiemkracht uitdrukt   I    Kruispunt (2017) zocht de toevallige en directe, publieke ontmoeting op    I    Bij Dig it all (2018) beleefde de bezoeker een omkering tot schepper    I    Wereldhoofd I en II (2019-2020) werkte verborgen als een chirurgijn in de gemeenschapsziel van twee provinciesteden    I    Bij Philemon en Baucis (2021) vormden we met minimale ingrepen de natuur van twee knot-essen om tot sculptuur en ontmoetingsplek    I    Met Moving Trees, Moving People (2023, ongoing) verbeelden en maken we een wereld waarin en waarmee we kunnen ademen.

Het laat 19de-eeuwse typebeeld van de kunstenaar en zijn kunst die op een sokkel of in een museum gepresenteerd werd, en dat door de economische logica van de kunsthandel versterkt werd, wil in de huidige tijd in vraag gesteld worden. Zullen kunst en kunstenaar zich in dienst stellen van maatschappelijke processen? Zullen die aan de denkstroom van Levinas verwant zijn: ‘Mijn oneindige verantwoordelijkheid ontstaat in het gelaat van de ander’?

Het Cura-Collectief presenteert a-typische composities. De installaties gaan een kunstzinnige werking aan met de ruimte, met elkaar en met de mens die ze ontmoeten. De focus ligt op de werking die de installaties teweeg brengen. Schepping en waarneming zijn de wisselende polen, de diepere levenslaag die de installaties van binnenuit bezielt. De installatie wordt het voertuig waarmee de bezoeker een proces van verinnerlijking beleeft.

Onze projecten evolueerden naar een sensitief herinrichten van een bestaande omgeving door het toevoegen, wegnemen, schikken van bestaande of nieuwe objecten, sculpturen, tekeningen en geluiden. Ze willen gestalte geven aan een gebaar van menselijke zorg. Het Cura-Collectief werkt met actieve participatie, zowel in het scheppings- en waarnemingsproces, als in de doorloop en de beleving van het publiek.

We nodigen de bezoeker/maker uit om scheppend-meditatief-onderzoekend-handelend in zijn NU te staan en zijn menselijke vrijheid te beleven. Een ‘Via Libra’ laat zich hierin lezen, een weg naar morele verantwoordelijkheidszin voor zichzelf en zijn omgeving, een aanzet naar de ontwikkeling van een ethisch individualisme.