25.03.2021 – nu
De zaden van deze twee essen kiemden rond 1830 in Vreckom, Denderwindeke. De bomen werden door knotting knoestig en hol, tot ze in 2020 werden geveld. We ontdekten hen tijdens een wandeltocht en we hadden het gevoel er iets mee te willen doen, uit eerbied voor hun bestaan en hun monumentaliteit. In overleg met de stad gaven we hen in het stadspark van Ninove een nieuwe rustplaats. Met hun gestalte vormen ze daar een uitnodigende ontmoetingsplek. Met de knottakken naar elkaar toe ontstaat in de beschuttende holten een schuilplek. Met minimale ingrepen vormden we een ‘sculpturale natuur’ om in je op te nemen, een landmark om bij af te spreken, een leunstoel om even te rusten, een wonderlijke natuurvorm die je plant-dier-mens-verbondenheid prikkelt.
De stammen kregen de namen Philemon & Baucis, verwijzend naar een mythe uit de oudheid. Het oude echtpaar ontving de hoogste goddelijke beloning toen het twee vreemde gasten, die onderdak vroegen, heel gastvrij ontving. Toen de bezoekers zich als de goden Zeus en Hermes lieten herkennen, veranderden die het hutje van het echtpaar in een tempel. Na hun dood werden Philemon & Baucis twee bomen, met hun stammen in elkaar verwikkeld.
Wortel en takken. Plant, dier en mens. Man en vrouw. Vergankelijkheid en eeuwigheid. De zorg voor jezelf en de zorg voor de ander.
Kan je dode bomen redden? Hoe oud zijn die twee? Hoe goed leefden ze? Koester deze plek en vraag het aan Philemon & Baucis.